Els caramels artesans de La Colmena

02.09.20

Els caramels artesans de La Colmena són, junt amb el torró de crema cremada, el nostre producte més emblemàtic. El nostre negoci es va iniciar venent sobretot xarops dolços que es barrejaven amb aigua fresca (els refrescs de mitjans del XIX), i caramels. No sabem del cert si aquells caramels ja eren exactament com els que fem ara, però sí que tenim clar que els actuals ja es feien a principis del segle XX. Us n’expliquem el procés.

La feina ha de ser molt metòdica, especialment en el control de la temperatura. Hem d’escalfar el sucre a 155ºC, i quan hi arriba hi afegim l’essència natural (en fem de 17 tipus). L’excepció és el de mel, que no porta cap essència sinó la pròpia mel.

Escalfem el sucre a 155ºC

Ràpidament ho aboquem sobre el taulell, on unes peces de metall fan de marc. Aquest és el moment més delicat del procés per què cal fer-ho ràpid manipulant un pes important a molt alta temperatura. Hem d’esperar uns minuts a que baixi aquesta temperatura i el caramel es puguin treballar. A l’hivern hem d’estar més atents perquè el refredament és molt més ràpid i si s’endureix massa ja no el podrem tallar com volem.

Avoquem el caramel al taulell

Quan està al punt ideal el marquem amb el rodet fent quadrats. Aquest punt, en ser manual, és el que fa que no tots els caramels tinguin la mateixa mida, són els que queden als laterals.

Marquem el caramel amb un rodet

Per tal d’accelerar el refredament, canviem tota la peça sencera de taulell. Aquest pas també s’ha de fer àgilment per evitar que es deformi o que caigui tot.

I fet això, podem començar a separar les peces, primer en blocs i després d’un en un dins d’un sedàs. Els posem en un sedàs per què un cop tallats els freguem amb una manopla per arrodonir-ne les cantonades i evitar que facin mal quan els posem a la boca.

Tallem els caramels artesans a mà

Finalment ve el pas més laboriós, que és l’embolicat. També ho fem a mà, posant-hi dos papers, un de parafinat per ús alimentari per evitar que s’enganxin i el paper exterior on hi posa el sabor. Per fer això el que cal són dits ben àgils, mans molt netes i molta paciència.

Una curiositat. Fa anys se’n venien tants que a la botiga treballaven dues persones a jornada completa només per embolicar-los, però això ja fa molt de temps que no és així.

Com emboliquem els caramels artesans

I així és com anem omplint dia a dia la vitrina de caramels artesans. Podeu distingir ràpidament els que són de fruites (papers en vermell), els d’herbes aromàtiques (papers en blau) i el de mel (groc i vermell).

Vitrina de caramels artesans de La Colmena

Si no podeu venir a la botiga a comprar els caramels artesans de La Colmena, ens podeu visitar aquí. I podeu veure com els recomanen aquí.

Per cert, el Candy Man és el Toni Roig. Els fa tots tots.

Tornar al blog
0

Cistella de la compra

Aceptar Aquesta plataforma web utilitza cookies pròpies per a recopilar informació que ajudi a optimitzar la visita a la pàgina web i cookies de tercers per a recollir informació sobre les seves visites i l’ús de la nostra web. Vostè pot permetre el seu ús, rebutjar-ho o canviar la configuració quan ho desitgi. En cas de seguir navegant, es considerarà que accepta l’ús.