Els bunyols de Quaresma

04.02.21

Els bunyols de Quaresma són el dolç per excel·lència entre els torrons i les mones de Pasqua. Passat el Nadal, ens prenem un respir tots plegats per agafar forces i quan arriba el febrer iniciem la temporada de bunyols.

La Quaresma

La Quaresma és el període del calendari cristià (i altres religions com l’anglicana) que abarca els 46 dies (el seu nom ve del llatí quadragesima) abans de la Setmana Santa. Aquest any 2021 començarà el 17 de febrer (Dimecres de Cendra) i acabarà el 28 de març (Diumenge de Rams). Tradicionalment era l’època en que, superada la setmana de disbauxa de Carnestoltes, es practicava l’abstinència de molts aliments, i en molts casos el dejuni, per tal de preparar la introspecció pròpia de la Setmana Santa.

Els bunyols sempre han estat l’excepció d’aquesta abstinència, però el costum era que les pastisseries només els fessin els dimecres i els divendres entre Carnestoltes i Setmana Santa. Actualment, a la Pastisseria La Colmena, ens agrada iniciar la campanya abans, i l’acabem més tard. A principis de febrer ja els elaborem tots els dies festius, després hi afegim els dimecres i divendres, i durant el mes de març en fem gairebé tots els dies.

bunyols de Quaresma Pastisseria la Colmena

Tipus de bunyols de Quaresma

A la zona de Barcelona el bunyol més tradicional antigament era el de vent, de massa esponjosa i lleugera i forma arrodonida. A les comarques gironines el bunyol (o brunyol com diuen molts gironins) habitual és el de l’Empordà, de consistència més densa, amb anís i comí, i de forma circular amb forat al centre. Tenim seriosos dilemes per decidir quin dels dos ens agrada més, però la cosa es complica quan a més hi afegim farciment.

Bunyols farcits

Hi ha una manera de fer que els bunyols de Quaresma encara siguin més bons, que és farcir-los. Els fem de crema i de nata, que són l’opció tradicional i la que més ens agrada. Tota una explosió de sabor a la boca.

 

Tornar al blog
0

Cistella de la compra

Aceptar Aquesta plataforma web utilitza cookies pròpies per a recopilar informació que ajudi a optimitzar la visita a la pàgina web i cookies de tercers per a recollir informació sobre les seves visites i l’ús de la nostra web. Vostè pot permetre el seu ús, rebutjar-ho o canviar la configuració quan ho desitgi. En cas de seguir navegant, es considerarà que accepta l’ús.